Regelmatig wordt online gezocht hoe men een inductiekookplaat moet aansluiten. Mede hierdoor willen wij onze kennis online met u delen. In deze online instructie kunt u duidelijk zien hoe een inductiekookplaat aangesloten moet worden. Houd u er wel rekening mee dat een inductiekookplaat officieel door een erkend elektricien aangesloten moet worden om schade aan de kookplaat te voorkomen bij kortsluitingen of lekstroom.

 

Erkend Elektricien

Wilt u een erkend installateur inschakelen om uw kookplaat te laten aansluiten?

 Let op! Alleen voor aanleggen fornuisgroep incl. montage groepenkast.

Dan is de kans groot dat er een nieuwe kookgroep aangelegd moet worden vanuit de meterkast. Wij kunnen u uiteraard hierbij helpen. Onze erkende elektriciens bereid om u te helpen met deze aansluitingen. 

 

Wilt u een prijs indicatie, neem vrijblijvend contact via Service aanvraag contactformulier (service wachttijd 7 dagen).

 

Aansluitinstructie

Voordat u aan de slag gaat met het aansluiten van een kookplaat, zijn er een aantal dingen die u eerst moet weten en onderzoeken. Wij hebben alles hieronder voor u op een rijtje gezet:

 • zit er een aparte ‘kook’-groep of een drie fase aansluiting in de meterkast?

 • indien dit zo is, komt deze groep ook aan waar u de kookplaat wilt aansluiten?

 • controleer met een spanningszoeker of er spanning aanwezig is.

 • hoeveel fases of stroomtoevoer heeft u bij het stopcontact

 • hoeveel nullen of stroomafvoer heeft u bij het stopcontact?

 • zit er een aardedraad in het stopcontact?

 

Belangrijk is dat u weet hoeveel stroomtoevoer (fase) aanwezig is en welke deze zijn. Met een spanningszoeker kunt u deze meten. Bij het contact met stroomtoevoer (fase) gaat de spanningszoeker aan.

 

Wanneer u bovengenoemde vragen positief kunt beantwoorden en voldoende informatie heeft over hoe u een inductiekookplaat moet aansluiten, kunt u zelfstandig aan de slag met het aansluiten van uw inductiekookplaat. 

 

Een inductiekookplaat kunt u op drie manieren aansluiten:

 • drie fase aansluiting
  dradenkleuren (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen)
  De bruine draad wordt meestal genoemd als P1(fase1) en de zwarte draad als P2 (fase 2). De grijze draad wordt als P3 (fase 3) genoemd maar het kan ook zijn dat deze grijze draad zwart is. Dan heeft u twee zwarte draden met één bruine draadof drie zwarte draden afhankelijk van het type kabel natuurlijk. De nuldraad wordt beschreven als de N en is altijd blauw en de geel/groene draad als de PE. Dus met andere woorden moet je een drie fase perilex aansluiting zo aansluiten:

  bruine draad: P1
  zwarte draad: P2
  grijze draad: P3
  blauwe draad: N
  geel/groene draad: PE

 

 • twee fase aansluiting inclusief twee nuldraden
  dradenkleuren (bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen)
  Bij de twee fase aansluiting heb je twee keer toevoer (2 fase) en twee keer afvoer (2 nul). Bij deze aansluiting worden de bruine draad en de blauwe draadmeestal gebruikt voor de afvoer (nul). De zwarte draad en de grijze draad worden meestal gebruikt voor de toevoer (fase). Om deze af te kunnen sluiten moet u dit eerst met een spanningzoeker meten of in de perilex stopcontact kijken hoe dit is aangesloten. Indien u hiermee niet uit komt kunt u altijd een foto van de situatie maken en naar ons mailen voor advies. Een twee fase perilex aansluiting moet je zo aansluiten:

  zwarte draad: P1
  grijze draad: P2
  bruine draad: N1
  blauwe draad: N2
  geel/groene draad: PE

 

 • één fase aansluiting
  dradenkleuren (bruin, zwart, grijsblauw en geel/groen)
  Bij een één fase aansluiting worden alle fasen aansluitingen van de kookplaat met elkaar doorverbonden. Dit betekend dat u de kookplaat ook op een 220 volt stopcontact kunt aansluiten indien het vermogen minder is dan 3.860 Watt. Is het vermogen van de inductiekookplaat meer dan 3.86 KWh dan loopt u risico dat de groepenkast overbelast raakt wanneer u de inductiekookplaat gaat gebruiken. De één fasen aansluiting word alleen voor tijdelijke gevallen gebruikt of voor de showroom. Een één fase aansluiting moet je zo aansluiten:

  bruine draad: P1, P2, P3
  blauwe draad: N
  geel/groene draad: PE

Hendriks elektroservice. 

 

Groepenkast vervangen of uitbreiden? 

Krachtstroom aanleggen, fornuisgroep, wasmachine aparte groep, stopcontact in meterkast, aarding meterkast, elektro aanleggen, hoofdschakelaar vervangen, aardlekschakelaar, meterkast montage elektricien, erkende elektricien particulier en mkb, elektro keuringen nen3410 nen1010.

 

 Bel nu elektricien Hendriks:

  
0627273365

 

Services: 24/7, Aanleg, Installatie, Renovatie, Nen 1010 Keuringen, Service elektro groepenkast

Types: Elektra, Verlichting, Groepenkasten, Krachtstroom, Nieuwe Keuken elektro aanleggen, Meterkast


 

Groepenkast vervangen of uitbreiden 

 (Voorkeur via): Service aanvraag contactformulier